Lýsistrata – vzbura žien

 

Prvého augusta sa členovia ĽUSK-u zúčastnili divadelného predstavenia s názvom Lýsistrata – vzbura žienu našich priateľov zo Záhoráckeho divadla v Senici.

Priateľské privítanie v priestoroch kultúrneho domu priamo režisérom a zároveň vedúcim súboru Ivanom A. Fodorom nám navodilo príjemnú atmosféru z nadchádzajúceho predstavenia. Aby sme Vás navnadili na strávenie pekného večera, prinášame vám zopár informácii o menovanej divadelnej hre.

Predstavenie je inscenáciou známej Aristofanovej antickej komédie Lýsistrata, do záhoráčtiny hru upravil záhorácky patriot Jozef Moravčík Jakubovec. Týmto predstavením chcú  herci poukázať na to, aby aj ženy a dievčatá mali pocit, že na ich názoroch, hodnotách a snoch záleží. V uvedenej hre sa Aténske a Spartské ženy spoja pod vedením jednej z nich - Lýsistraty. Opevnia sa na hrade a odmietnu mužom sex. Ženy chcú takýmto spôsobom v Grécku nastoliť mier, ale aj to, aby muži nepremrhávali svoj život neustálymi bojmi, ale vrátili sa domov k svojim rodinám. Či sa im to podarí sa dozviete, keď si predstavenie pôjdete pozrieť. Celá hra je veľmi dobre dopĺňaná hudobnými vstupmi, v ktorých sú grécke melódie doplnené záhoráckymi textami. Herci dávajú do predstavenia celú svoju dušu a ich bezprostredný prejav zasahujú divákov pozitívnou energiou.

Komédia je doslova ľudová, pretože záhorácke šťavnaté slovíčka zaručene nenechajú ani jedného diváka bez smiechu, miestami vám môže vyhŕknuť aj slzička.

 

Tu je malá inšpirácia vidieť dané prestavenie:

Prísaha vzbúrených žien:

Aňi najtajnejšímu milencovi, aňi vlastnému mužovi

nedám múj poklad prevzácný.

Scem doma žít v prísnem panenstvje

Nafintená, navoňaná, abych byua rajcovná,

Nech muž vzbĺkne túžbú po mje,

No dobrovolňe mja nešmýkne.

Zvyšok sa dozviete, keď zavítate na uvedené predstavenie a nenecháte si ujsť skvelé herecké obsadenie.

Máličko o Záhoráckom divadle

Záhorácke divadlo vzniklo v roku 2007 a snaží sa nadväzovať na bohaté tradície neprofesionálneho divadla v Senici. Vznik divadla bol inšpirovaný potrebou živej autentickej kultúry na poli dramatickej tvorby, ktorá v danom regióne absentovala, nakoľko na Záhorí nie je profesionálne kamenné divadlo, ktoré by spádovo oslovovalo obyvateľov daného regiónu.

Zámerom je byť čo najprístupnejší širokému diváckemu okruhu. Divadlo tvorí pre deti i dospelých, pričom sa snaží nepoľavovať zo svojich umeleckých ambícií, a aj pri inscenovaní klasických titulov pristupovať k nim vždy moderne a aktuálne. Divadlo v Senici dáva priestor a príležitosť ochotníkom - amatérom, študentom umeleckých škôl, ale aj vyštudovaným profesionálom. Snaží sa v rámci regiónu zaangažovať všetkých, ktorí majú lásku k umeniu, nie sú im ľahostajné veci verejné a chcú sa prezentovať so svojimi názormi a tvorbou.

Od svojho vzniku uskutočnilo Záhorácke divadlo 12 premiér rôznych titulov a odohralo 160 predstavení.

 

My im želáme veľa úspechov do ďalšej práce.

Ivana Lennerová